Tommi Pääkkö ,

Yksityinen pysäköinninvalvonta

Kävimme rakkaan vaimoni kanssa elokuvissa, joten tyttäremme oli isovanhempien luona hoidossa. Talvisena sunnuntai-aamupäivänä nappasin sitten koirat mukaani ja lähdin hakemaan tyttöä. Samalla reissulla sitten käytin koirat metsässä juoksemassa. Vanhempani asuvat sellaisessa paikassa, jossa on juuri soppelisti metsää jotta koirat voi löysätä irti. Sinne päästyäni törmäsin mielenkiintoiseen ongelmaan.

Yksityinen pysäköinninvalvonta "laillistettiin" tässä jokunen aika takaperin. Ja sen jälkeen se on levinnyt hyvin moneen paikkaan, myös vanhempieni pihaan. Mainittakoon se, että vanhempani asuvat esikaupunkialueella noin 15 kilometriä kaupungin keskustasta. Pysäköinti ei heidän mukaansa ole ollut siinä kyseisessä pihapiirissä ongelma. Naapurit kuulemma osaavat puhua, jos auto on haitolla.

Yksityisen valvonnan tullessa (ja hehän valvovat 24/7) väärinpysäköinti valvotuilta alueilta (pihoilta) on siirtynyt huonommin valvotuille alueille (tien viereen ja nurmikkoalueelle). Koska tuo alue, jossa vanhempani asuvat on hyvinkin rauhallista, ei poliisi liiku kovinkaan ahkerasti siellä. Enkä usko että parkkipirkotkaan siellä liikkuvat kuvin tiheään.

Minua suuresti mietityttää, että mitä ongelmaa yksityiset pysäköinninvalvojat vähentävät tuolta alueelta. En usko että kyseessä on ainoa alue. Toki krooninen rahapula yrityksillä on aina, joten raha otetaan sieltä mistä sen helpoiten saa. Mutta missä määrin tuollainen väärinpysäköinnin siirto piha-alueelta kadun/tien varteen ja viheralueille vähentää mitään ongelmaa. Mielestäni tien kunnossapidon kannalta vaarallisempi paikka autolle on tienvarsi.

Otetaan nyt esimerkiksi taas tuo vanhempieni asuinalue. Joka talvi siellä aurauskalusto auraa tiet kapeiksi. Tienvarsille pysäköidyt autot entisestään kaventavat jo olemassa olevaa väylää. Kun lunta on tarpeeksi ja autoja molemmin puolin tietä (tätä ei ole kielletty merkein) ei kyseistä tienpätkää pääse enää auraamaan kunnolla. Tästä seuraa se, että tie kapenee entisestään. Ja oravanpyörä on valmis.

Eli lyhykäisyydessään mitä ihmettä yksityinen pysäköinninvalvonta tekee alueilla, joissa pysäköinti ei ole ollut ongelma. Mielestäni taloyhtiöiden tulisi vakavasti harkita tällaisten "ilmaisten" palvelujen käyttöä. Tiedän että pysäköinti jossakin voi olla ongelma mutta palveleeko se kenenkään etuja, jos tällainen pysäköinninvalvonta koetaan ongelmaksi eikä se edes poista ongelmaa vaan siirtää sitä?

Kommentit (0)

This thread has been closed from taking new comments.