Pohja digiboksille

Kuten aiemmin mainitsin tulee pohjaksi Debianin tuorein vakaa, eli 6.0 Squeeze. Tämän pitäisi tarjota tulevaisuutta ajatellen hyvin pitkäikäisen ja vakaan asennuksen.

Käyttöjärjestelmää ja osiointia ajatellen 160 Gigaiselle levylle tulee kaksi osiota, juuri ja koti, sekä swappi. Kaksi 1.5 Teran levyä toimivat tallennus- ja medialevyinä. Järkevin olisi varmasti niputtaa ne esimerkiksi LVM:llä yhteen, mutta koska molemmilla levyillä on tällä hetkellä tavaraa kohtalaisesti, en aio näin tehdä. Levyt saavat mennä nykyisillä asetuksilla siten, että toinen on vain tallennuksille ja toinen muulle medialle.

Käyttöjärjestelmän asennuksen aloitus ja lopetus

Asennustavaksi valikoitui aikaisempien kokemusten pohjalta netinstall-levy, joka asennuksen yhteydessä latailee tuoreimmat versiot paketeista suoraan verkosta. Lisäksi voin asentaa vain ne paketit, mitä oikeasti tarvitsen. Eli työpöytäympäristöä ala Gnome tai KDE ei tule. Asennuksen olisin voinut tehdä suoraan USB-tikulta, mutta minulla ei yllättäen soppelinkokoista tikua ole. Joten old school cdrom saa pelata.

Asennustavaksi valitsin normaalin tekstipohjaisen asennuksen. Tuo on aika suoraviivainen prosessi. Kieli, näppäimistö, käyttäjä ja salasana, osiointi. Asennuksessa huomioitavaa, kun asennuspaketteja kysytään niin otetaan se graafinen työpöytäympäristö oletuksen pois. Tai saa sen asentaa mutta minä en sitä tarvitse. Asennuksen lopuksi uudelleenkäynnistys uuteen käyttöjärjestelmään.
Tämän perusasennuksen voisin demonstroida virtuaaliasennuksen avulla.

Ensimmäinen visiitti uudessa käyttöjärjestelmässä

Tässä vaiheessa uuteen aihioon kirjaudutaan sisälle. Ensimmäisessä vaiheessa kirjauduin roottina ja asensin ssh:n ja sudo, jotta etäyhteys on mahdollista ja jotta elämä tietyiltä osin helpottaa

apt-get install ssh adduser tommi sudo

Tämän jälkeen etänä kiinni ja säätämää.