IE6, IE7 ja IE8 Virtual Boxilla mäkissä

Haeskelin tuossa eilettän tapaa kattella sivuja IE:n läpi. Lähinnä IE6:n suorituskyky omilla sivuilla mietitytti. Toisaalta myös tuoreemmat näkemykset Microsoftin selaimella olisivat mielenkiintoisia. Aiemmin olin kokeillut kaikennäköisiä IE4Lin-tyyppisiä, Winellä ajeltavia ratkaisuja. Niissä vain ongelma oli se, etteivät ne toimineet kunnolla. Törmäsimpä sitten mielenkiintoiseen sivustoon, jossa kerrottiin kuinka IE saadaan virtuaalisesti kohtalaisen helposti käyttöön. Ja tuon sivuston pohjalta tässä on pieni ohje. Mac-spesifi mutta toiminee myös valitsemallasi linuxilla.

Esivalmistelut

Nouda itsellesi sopivat virtuaalilevyt osoitteesta http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=21EABB90-958F-4B…. Älä hämäänny niiden EXE-päätteestä, ne kyllä purkautuvat. Ovat kuuluisaa Self-extractin -tavaraa. Latauksessa menee tovi, joten jatketaan muilla valmisteluilla.

Jos koneelta ei vielä löydy Virtual Boxia, se kannattaa asentaa. Samaan syssyyn kannattanee hakea Qemu. Omppupuolen porukan kannattaa hakea Q, jolla tarvittavat muutokset onnistuvat suoraan.

Levyjen muutokset

Oletan, että exe-tiedostojen purku on onnistunut. Mac-puolella Unarchiver tai Zipeg auttaa. Ja exe-päätteen muuttaminen zip-päätteeksi. Jatketaan.

Puretut VHD-levyt toimivat suoraan Virtual Boxissa, mutta jos meinaa saada useamman kuin yhden pelaamaan kannattaa levyt muuttaa VDI-muotoon. Prosessi on yksinkertainen mutta aikaa ja levytilaa vievä. Ensin kannattaa mennä hakemistoon, jossa VHD majailee. Esimerkin tapauksessa kyseessä on IE8-XPSP3. Levy pitää muuttaa raakamuotoon ja tämä tapahtuu qemulla. Mac-ohje: 

//Applications/Q.app/Contents/MacOS/qemu-img convert -f vpc -O raw XP\ SP3\ with\ IE8\ RTW.vhd XP\ SP3\ with\ IE8\ RTW.raw

Oletan että linux-käyttäjä osaa soveltaa noita vipuja. Tuo prosessi tekee 16 Gigan levykuvan nimeltä “XP sp3 with IE8 RTW.raw”. Tämä on pitkä prosessi, joten hörppää välissä kupillinen kahvia tai teetä. Valitse myrkkysi, kuten sanotaan.

Seuraavaksi muutetaan raw-levy vdi-levyksi. Mac-ohje:

//Applications/VirtualBox.app/Contents/MacOS/VBoxManage convertdd XP\ SP3\ with\ IE8\ RTW.raw IE8.vdi

Ja oletukset linux-käyttäjien suhteen pysyvät. Myös tämä prosessi kestää tovin. Lopputuloksena pitäisi olla noin 1.6 Gigaa suuri IE8.vdi-levy valmiina Virtual Box käsittelyyn.

Virtual Box

Potkaise Virtual Box tulille ja tee uusi kone. Anna sille kuvaava nimi (esimerkiksi IE8) ja riittävästi muistia (512 Megaa, minimi taitaa olla 320M). Tämän jälkeen aseta koneen levyksi juuri tehty levy. Minun lontoonmurretta puhuvassa Virtual Boxissa valitsin Existing-napin, lisäsin juuri tehdyn levyn Virtual Media Manageriin ja valitsin sen. Sit ei muuta kuin IE8-kone käyntiin.

Jos törmäät BSOD-näytönsäästäjään niin joudut käynnistämään (virtuaali)koneen vikasietotilaan komentorivin kanssa. Eli käynnistysvaiheessa F8 ja valinnaksi Safe Mode with Command Prompt. Tämän jälkeen kaikkiin ajuriasennuksiin Cancel ja komentoriville käsiksi. Uudelleennimeä processr.sys-tiedosto vaikkapa processr.sys.old-nimiseksi \WINDOWS\system32\drivers\-hakemistossa ja uudelleenkäynnistä kone.

Koneen käynnistyttyä uudelleen skippaa kaikki ajurikysely, hyväksy EULA ja asenna Guest Additions. Ja sammuta kone. Verkkokortti ei toimi, joten yhteyttä verkkoon ei ole. Tässä vaiheessa ennen käyynistystä kannattaa hakea ajuri kortille. Tee ensin hakemisto, jonka jaat Virtual Boxin kanssa (VirtualBoxShared). Hae ja pura sinne verkkoajurit AMD:ltä. Ennen kuin käynnistät konetta, muista laittaa jaettu hakemisto koneen (IE8) jaettuihin hakemistoihin (Settings > Shared Folders). Ja käynnistä kone.

Nyt IE8 kyselee AMD:n verkkoajuria, joten asennetaan se. Asennuksessa muista valita Install from a list or a specific location, jolloin pääset valitsemaan hakemisot, jossa ajuri lymyää. Sitten vain selaat oikeaan hakemistoon (My Network Places > Entire Network > Virtual Box Shared Folders > tästä varmaan osaat etiäpäin;) ja meillä on ajurit asennettuna. Ei muuta kuin pidä hauskaa.