Mobiili laajakaista tehokäytössä

Kuukausi asumista omassa talossa takana ja blogi näyttää hiljentyneen remontin suhteen. Kaikki on varmaan sitten valmiina. Ei suinkaan. Käytössä ollut internet-yhteys ei ole innostanut blogin kirjoittamiseen ja tekemistä on sen verran, ettei blogia ole ehtinyt ajatella.

Yhteysnopeus tippuu

Laajakaistan yhteysnopeuden tippuminen tapahtui jo edellisessä kämpässä asuessamme. Käytännössä irtisanoin silloisen kiinteistölaajakaistamme (1010), koska sinisilmäisesti kuvittelin muuttavani kesäkuussa omaan taloon. Oliskohan ollut toukokuun puolen välin tienoilla kun yhteys katkesi. Siitä etiäpäin on käytössä ollut ns. mobiililaajakaista. Käytännössä puhelimella jaettu 3G. Toki vielä halvimpana (lue: hitaimpana) vaihtoehtona. Pudotus on kohtalainen verrattuna aikaisempaan, nopeus tippui 30-osaan (oma arvio, ei laskettu).

Pikakelataan muuton jälkeiseen aikaan. Osa rasioista on kytkemättä ja homma on muutenkin viimeistelyä vailla. Ja ainoa yhteys on tuo mobiililaajakaista. Internet tulee talon kulmalle asti mutta sieltä on piuhat kytkemättä, joten sinne se jäikin.

Sininen ja valkoinen, värit ovat nopeuden

Eilen illalla minulla sitten loppui kärsivällisyys. Kuukausi 3G:n, edgen ja “No network connection” armoilla riitti. Internettiä kaivelemalla löytyi kytkentäohjeet puhelinpiuhasta kattiin ja modeemiin. Blåklääderit jalkaan, tikkaat esiin ja talon kulmalle. Vaimo vielä sopivasti toi kattipihit kaveriksi, jotta kuoriminen onnistuu paremmin. Puhelinpiuhan kytkentärasia auki ja tutkimaan. Rasiaan tuli sininen pari, keltainen pari ja vihreä pari (jos oikein muistan). Noista vain sininen pari oli käytössä joten siellä se internet sitten oli.

Nopeat kädet, tovi aikaa ja meillä oli internet kytkettynä työhuoneeseen asti. Samalla talon kulmalla paukuttelin räystäslaudoituksen kuntoon, sinne ei varmaan ihan heti tarvitse mennä. Työhuoneessa kaivoin useamman kuukauden paketissa olleen modeemin esille ja uudelleenkäytin mukana tulleen rj11-kaapelin yhdyskaapelin muodossa. Talon nurkalta tuleva cat-6 kuorittiin auki ja sininen pari “kytkettiin” rj45-liittimien 4 ja 5 pinneihin. Eli mukana tulleen rj11-kaapelin kahteen piuhaan.

Nopeus nousee

Soneran toimittama modeemi oli laadultaan välttävä mutta asetukset olivat perseellään. Modeemi oli kytketty reitittäväksi, NATtaavaksi ja palomuuritetuksi. Arvatkaa vain, toimiko yhteys. Ja nörtti kun olen niin säätämäänhän sitä piti alkaa. Hieman Soneran tukisaittia tutkimalla löytyi säie ja asetukset alkoivat nasahdella kohdalleen. Mode = bridge, Mplex = LLC, DHCP pois, NAT pois. Tässä vaiheessa yhteys jo pelasi ok mutta viimeiset asetukset tehtiin telnetillä.

telnet 192.168.1.1 password: $salasana 24 8 wan adsl opencmd gdmt 99 exit 

Muutos vaikutti (Zyxelin mukaan) downlinkkiin megan verran parempaan. Uplink putosi karvan verran heikommaksi. Menetys, jonka kanssa elän. 81 ei voi ihmeitä odottaa, todellinen nopeus tällä hetkellä lienee jotain 6,5/.768.

Muutama sana mobiililaajakaistasta

Mainittakoon tässä, että mobiililaajakaista on ihan näppärä toissijainen yhteys. Ainakin oman kokemuksen pohjalta yhteysnopeus on aivan liian ailaihtelevainen, jotta voisi puhua vakavasti otettavasta ensisijaisesta yhteydestä. Varsinkin kun nykyisellään tarjotaan yhä enemmän on demand -tyyppisiä palveluja eri medioiden suhteen. Mikä voisikaan olla ärsyttävämpää, kun olet juuri vuokrannut elokuvan netistä ja yhteysnopeus tipahtaa verkon kuormituksen takia hyvin pieneksi. Koita siinä sitten vaimolle puolustella, miksi elokuvailta viivästyy parilla tunnilla. Toinen esimerkki on musiikin striimaus. Yhteysnopeuden äkillinen tipahtaminen tai koko yhteyden hetkellinen katkeaminen vaikuttaa ikävällä tavalla kuuntelukokemukseen.

P.S. Tehokäytöstä

Kuluneiden kuukausien aikana on muuten puhelimella siirretty dataa noin 15 Gigaa, joten 5 euron kuukausimaksu ei ole ollut mitenkään hirveä tuosta määrästä.