Aerobie AeroPress

Kulutustottumukset

Jo hetken aikaa olen miettinyt kahvin juomista omassa elämässä. Kuten moni koodari/nörtti, sitä tulee kitattua pitkin päivää ja suurina annoksina. Pahimmillaan on tainnut päivän aikana mennä parikin pannullista suomalaista Juhla Mokkaa. Ja monen eri keittäjän keittämänä kahvin maku on ollut mitä on. Joskus hyvää, toisinaan ei.

Kotosalla en juo kovinkaan paljon kahvia, korkeintaan aamusta ja joskus päivästä pari kupillista. Suurin kulutus tulee siis työpaikalla. Kävipä sitten niin, että loukkasin selkäni ja jäin sairaslomalle selkää parantelemaan. Yllätyksekseni huomasin etten juonut kahvia kotosalla lähes viiteen päivään. Enkä oikeastaan kaivannut edes sitä. Kahvin korvasi tee ja määrät olivat paria kupillista per päivä.

Pohdiskelin sitten tätä havaitsemaani muutosta hieman enemmän. Tai itseasiassa vaimo tämän(kin) muutoksen havaitsi, en tiedä mitä se kertoo minusta. Mutta joka tapauksessa muutoksen havainoinnin jälkeen mietin asiaa tarkemmin. Tässä hieman päätelmiä omalta osalta.

 • Maku
  • Minä en “maista” kahvia. Juominen on vain tapa
  • Kahvi maistuu yleensä hieman “tunkkaiselle” ja kitkerälle
 • Tuoksu/haju
  • Pidän siitä, miten kahvi tuoksuu
 • Määrä
  • Juon välillä liikaa
 • Hinta
  • Kahvi on nykyisellään kallista
 • Olo kahvin jälkeen on yleensä piristynyt
 • Minä en “juo” kahvia vaan “kittaan” sitä -> määrä on suuri

Mietin sitten, että miten näitä asioita voisi muuttaa? Maku… pitäisikö kokeilla muita kahveja? Pääsääntöisesti kaikki suodatinjauhatukset ovat olleet jälkimaultaan samankaltaisia, eli hieman kitkeriä. Muutenkin samantyyppinen “tukkoisuus” on ollut kaikissa kahveissa. Määrää voin näköjään pudottaa, kun vieroitusoireita ei näyttänyt tulevan. Hintaan en pysty vaikuttamaan. Toisaalta, jos määrää tiputtaa ja hankkisi hieman laadukkaampia kahveja.

Maailman paras kahvinkeitin

Kuukausi pari takaperin törmäsin netissä videoon, jossa kerrottiin millaisena Leo Laporte (Twit.tv netcast-verkon pääjehu) juo kahvinsa. Kyseisen pätkän aikana esiin nousi Aerobie AeroPress. Laitteen käyttäjät kehuivat laitetta maasta taivaaseen. Ja tällainen asioihin perehtyjä kun olen, niin asiaan perehdyin. Kotimaiselta Ristretto.fi-foorumilta luin käyttäjien kokemuksia laitteesta. Samalla hain suomalaista toimittajaa ja hintatietoja. Yllätyin, kun paikallinen pienelektroniikkaliike tarjosi kyseistä laitetta vajaan 30 euron hintaan. Sinne siis ja laite kainaloon, kun kerran hyllystäkin löytyi.

Makujen maailmaan käy koodarin tie

Olen nyt omistanut tuon kyseisen laitteen vajaa kolme tuntia. Sinä aikana olen tekaissut sillä jo kolme kupillista kahvia. Nyt joku kotibarista virittelee jo varmasti solmua köyden päähän ja kaivelee minun kotiosoitetta, koska kahvi on tehty Juhla Mokasta. Siis siitä perussuodatinkahvista, jota kaikkialla tuntuu olevan.

Mutta ah, olen saattanut avata pienen luukun kahvin makuun. Nimittäin oli tyystin erilaista kahvia, kuin osasin odottaa. Jos nyt snobiksi heittäytyy ja lähtisi kuvailemaan kahvin makua erilaisin termein, niin saattaisin kuvailla juomaa mm. pyöreä, pehmeä, vahva, kevyt ja raikas.

Ensimmäisen kupillisen kaverina oli MoccaMasterilla tehty kahvi. Vierekkäin oli siis suomalaista suomalaisempi suodatinkahvi kansanomaisesti ajateltuna kahvinkeittimien mersusta. Raaka-aine oli sama, maku oli kuin eri planeetalta. Ja vaikka en ole mikään kahvinteon erikoisosaaja niin mielestäni Juhla Mokka oli parempaa AeroPressillä tehtynä. Suuhun ei jäänyt normaali kitkerä jälkimaku. Kahvi oli selkeästi vahvempaa maultaan. Oikeastaan se oli jo melkein hyvää.

Kahvia nopeammin kuin teetä

Aina kun olen nähnyt erikoiskahvien valmistuksia, ne ovat olleet monimutkaisia ja kovin vaivalloisia. Jauha pavut, laita kuppiin, purista, väännä, käännä, kosketa poskea ja purista pakaraa, nykäise aggregaatti käyntiin ja paina napista. Saat kupillisen kahvia. Tämän jälkeen putsaa kymmenen erilaista pientä osaa ja aloita sama uudestaan, jotta saat toisen kupillisen.

AeroPress on yllättävän vaivaton laite käytettäväksi. Jauha pavut, keitä vesi, aseta suodatin, kahvi ja vesi laitteeseen, sekoita ja purista. Vedenkeitto poislukien koko prosessiin menee aikaa noin minuutti, ehkä kaksi. Täysin riippuu, miten kauan antaa kahvin ässehtyä kuumassa vedessä ennen puristusta. Siis jopa nopeampaa kuin tee, jonka useimmissa ohjeissa tulee ässehtyä kolmesta viiteen minuuttia. Ja tietyin varauksin nopeampaa kuin MoccaMasterilla, joka eri lähteiden mukaan vie jopa 7 minuuttia. Toki tuossa on mukana jo itse veden lämmityskin, että siinä ne varaukset.

Aeropress osina Aeropress kasattuna

AeroPressin puhdistus on myös hyvin nopea ja helppo toimenpide. Sihti pois sylinterin alaosasta (mieluusti roskiksen yllä) ja sylinteri painetaan pohjaan. Suodatin ja porot tipahtavat roskiin, lopu huuhdellaan vedellä. Lopuksi laite kahteen osaan ja kuivumaan.

Nyt meinaan keräillä hieman kokemuksia eri mauista ja tavoista tehdä normaalista suodatinjauhatuksesta hyvää kahvia. Ehkä löydän soppelin tekoprosessin, jotta saan maun kohdalleen. Tuota suodatinjauhatusta tuntuu olevan joka paikassa tarjolla, joten sen suhteen varmaan helpoin aloitella. Ehkäpä saan jopa vaimon innostumaan asiasta. Ja koska kahvi on joka tapauksessa kallista, niin ehkä tällaisella laatu korvaa määrän ajattelulla voisin siirtyä vähän kalliimpaan settiin. Vähän kuin viskien kanssa.