Kesäloma tuli ja meni. Ja talon omistajana kesä on ulkotöiden aikaa. Niin tälläkin kertaa. Kattokonseptina oli katto (sori, huono vitsi). Tarkoitus oli muurata vesikaton yläpuolinen osa piipusta uusiksi, huoltomaalata peltikatto ja vaihtaa sadevesijärjestelmä (rännit).

Piipun muuraus

Muurausurakka oli kohtalaisen suoraviivainen, vanha piippu tuli purettua muutamassa tunnissa vesikattoon asti. Tämän jälkeen piti aloittaa uuden kasaaminen. Harmi vain että uudet tiilet olivat eri kokoisia kuin vanhat. Niinpä piipussa on pari ensimmäistä varvia säätöhommia jonka jälkeen jälki on ihan kohtalaista. Piipusta tuli aavistuksen korkeampi kuin aikaisemmin, mutta tuollainen viiden sentin heitto ei ole mitään tässä talossa. Vielä pitäisi öljylämmittimen putken ja hormin väli sekä päällä oleva pelti kiinnittää uretaanilla. Ja laittaa piipunhattu paikalleen. Muuten korjaus oli mielestäni onnistunut. Pellitys piipulle olisi hyvä lisä tulevaisuutta ajatellen.

Flickrissä on muutama kuva piippuremontista

Katon maalaus

Katon maalaus alkoi pesulla. Ja pesu osoittautui työläämmäksi kuin olin ajatellut. Peltikaton pintaan oli ajan saatossa jäänyt kaikenlaista töhkää lähellä olevista puista. Niinpä sain 180 neliön kattoalaan tuhlattua toista päivää pesuhommia. Esipesu painepesurilla, pesu harjalla ja katonpesuaineella, huuhtelu painepesurilla ja kuivaus. Tämän jälkeen rapsuttelin ruostepaikkoja (joita oli todella vähän) auki ja ruostesuojamaalit päälle. Sama homma pellille kuluneisiin kohtiin. Lisäksi hioin katon pahimmista kohdista puhtaaksi ja mattapintaiseksi. Pohjamaalin kuivuttua oli aika vetäistä pinta. Peltikattomaali oli yllättävän jäykkää tavaraa. Siinä meni jokunen tunti kun katto maalattiin. Kolmatta päivää kului, kun piti vielä sään kanssa pyöritellä. Kattopelti kun ei saa olla liian kuuma kun sitä maalaa ja aurinkohan se intoutui paistamaan maalauspäivinä. Sinänsä harvinaista tänä kesänä. Onneksi mukana oli kuitenkin talkooporukkaa niin sopivan sään vallitessa saatiin ihan kiitettävällä vauhdilla kattoa maalattua.

Flickristä löytyy pari kuvaa maalausurakasta

Rännien uusiminen

Viimeisenä listalla oli rännien uusiminen. Vanhat olivat monesta kohtaa läpiruostuneet joten ne olisi kannattanut vaihtaa jo pari kesää takaperin. Mutta tässä kattourakassa ne vaihtuvat näppärästi samalla kertaa. Vanhat pudotin alas ja koputtelin otsalaudat lahovaurion varalta. Parista kohtaa laudat tuntuivatkin pehmeiltä joten hain koko taloon uudet laudat. Lopulta lautojen aikaisempi asennustapa ja pääsäätöisesti terveet laudat rajoittivat vaihdon ainoastaan kahteen kohtaan. Muut laudat voitiin rapata puhtaaksi maalista ja maalata uusiksi. Tällä viikolla olisi uudet rännit tulossa. Samalla laitetaan autokatokseen rännit. Siinä niitä ei aikaisemmin ole ollut.

Kaikkinensa kesän remonttiurakat on mielestäni saatu kunnialla loppuun. Syksy ja talvi tuovat uudet kohteet taloprojektissa. Täältä tähän ja ensikertaan.