Minne sijoittuvat aikaisemmat artikkelit?

Käyttöliittymäpulma, joka useaan otteeseen on minua häirinnyt. Mihin suuntaan vanhemmat artikkelit menevät tai missä ne ovat? Otetaan nyt esimerkiksi vaikka työkaverini Digimogulin blogi. Rullaus alas ja siellähän ne vanhemmat artikkelit ovat, vasemmalla. Netistä nopeasti selatessani löytyi (omasta historiasta) Erkan blogi, jossa alhaalle rullatessa vanhemmat löytyvät oikealta. Näitä esimerkkejä on useita ja sillointällöin nousee esille kysymys, että miksi ne ovat noin.

Sivutus, paginointi

Jokainen vähänkin webistä ja eritoten web-elementeistä tietävä ymmärtää kun puhutaan sivutuksesta tai paginoinnista. Tällöinhän kyseessä on navigaatioelementti joka selkeästi indikoi uutta (tai vanhaa) materiaalia sisältävien sivujen määrän vaikkapa numeroin tai muunlaisin visuaalisin elementein. Lisäksi mukana on usein edellinen/seuraava -linkit. Tämän luonnollinen järjestys on vasemmalta oikealle seuraava-linkin ollessa kaikkein oikeanpuoleisin.

Sivutuksen tuoma luonnollinen järjestys on iskostunut itselle päähän kun pitää mennä historiassa eteen tai taakse. Esimerkiksi Digimogulin blogissa olevan navigaation kanssa vanhempiin viesteihin meneminen vasemmalle on jotenkin järjenvastaista. Ei, vanhat ovat oikealla!

Se, jonka nimeä en tiedä

Olen pääni puhki miettinyt, että millä tätä toisenlaista tapaa esittää sivuhistoria (tai artikkelihistoria) pitäisi nimetä. Koska tässä toisessa tavassa ei ole indikaattoria niin se ei voi olla sivutus. Pohjimmainen periaate on juuri sama, ainakin koontisivuilla. Jaetaan suuri määrä tietoa useammalle sivulle, eli sivutetaan tietoa.

Tämän toisenlaisen tapa esittää sivuston “historia” on hyvin samantapainen, kuin selaimen eteen- ja taaksenapit. Mutta koska tuo navigaatio on eri kontekstissa niin se tuntuu jotenkin väärälle tai nurinkuriselle. Sinänsä ajatus eteen-taakse etenemisestä on looginen. Eteenpäin oikealle, takaisin vasemmalle. Mutta eihän käyttäjä mene teknisesti taaksepäin, kun hän etenee selaamaan vanhempia artikkeleja.

Jotta ajatusmallia saataisiin vieläkin nurinkurisemmaksi niin siirrytään kuvitteluleikkiin. Olemme menneet Digimogulin blogiin, johon kannattaa tutustua ilman kuvitteluleikkiäkin. Ensimmäisen sivun luettuamme haluamme tutustua myös vanhempaan tuotantoon. Niinpä siirrymme Vanhemmat-linkin kautta vasemmalle vanhempaan tuotantoon. Yllättäen muistuukin mieleen, että haluamme kommentoida Digimogulin uusinta blogausta. Olemme siis sivulla kaksi ja uusin sijaitsee sivulla yksi. Näppärästi selaimen historiassa taaksepäin vasemmalle ja olemme ensimmäisellä sivulla. Olemme koko ajan edenneet vasemmalle.

Muita tapoja hoitaa sivutus tai artikkelihistoria

Näin dynaamisesti muokattavan sisällön ja asiakaspään skriptauksen aikakaudella olen törmännyt yllättävän vähän uusiin ideoihin tai tapoihin toteuttaa sivutus tai arkisto. Tässäpä idea tarjolle. Miten olisi ylös-alas navigointi. Uudet ovat ylhäällä ja vanhat alhaalla. Alas rullatessa vanhemmat ladataan linkistä, joka osoittaa alas. Ja vastaavasti uudemmat ladataan sivun ylälaidassa olevasta linkistä, joka osoittaa ylöspäin. Vähän javascript-magiaa peliin ja meillä on aika kiva efekti sivun rullauksen kanssa.