Pation päivitys

Parisen vuotta takaperin aloin miettimään pation päivitystä. Talossamme on yksi ovi ulos, joten patio oli rakennettu siihen. Kokonsa ja muotonsa johdosta patio tuntui täyteenahdetulta. Lisäksi talon rakentamissuunnan ansiosta aurinko porottaa pation tukalaksi aamupäivän ajaksi. Suora auringonpaiste 25 asteen lämmössä nostaa elohopeamittarin 40 asteen tuntumaan meidän patiolla. Toisaalta jo muutama plusaste saa aikaiseksi lähes t-paitakelit patiolle, että kyllä siinä puolensa on.

Suunnitelma uudelle patiolle

Insinööri minussa piirteli Blenderillä mallit talosta ja patiosta laajennusten kanssa. Tämän jälkeen esittelin ne vaimolle, joka kohteliaasti kielsi tekemisen. Minä piirtelin ja näytin vaimolle ja sain vastaukseksi kohteliaan kiellon kerta toisensa jälkeen. Mutta viimein parin vuoden väsytystais… neuvottelujen jälkeen päädyimme pation uusimiseen. Asiaa saattoi helpottaa vahoista terassilaudoista rakennettu väliaikainen laajennusosa.

Uuden pation neliömäärä asettui 40 hujakoille eli noin tuplat edellisestä. Suunnitelmista oli tarkoitus muuttaa kulkuaukkojen sijainnit hieman järkevämmiksi, koska talossa kiinni olevan autotallin toinen ovi avautuu hankalasti kulkuaukon eteen. Lisäksi ujutin mukaan korkeammat tolpat ja yläjuoksut jotta tulevaisuudessa olisi mahdollista amppelein ja köynnöskasvein luoda näköesteitä erinäisiin suuntiin. Ja yläjuoksujen kautta on näppärä vetää sähköt valaistukselle.

Hyvin suunniteltu ei ole yhtään tehty

Puutavaran menekit laskettiin ja kilpailutettiin paikallisilla rautakaupoilla. Yllättäen itseään halvoiksi mainostavat kaupat olivat ne kaksi kalleinta.

Minun lomien alkaessa pääsi viimein purkamaan vanhan terassin pois. Budjettilaajennosta tehtäessä kaikki vanhasta hyödynnettävä hyödynnettiin uudessa. Käytännössä tämä tarkoitti runkopuita, naulauslevyjä ja -kulmia sekä ehjiä terassiruuveja.

Yllättävän suuri urakka

Alunperin ajattelin että eihän pationrakennuksessa voi mennä pitkää viikonloppua enempää. Purku yhdessä päivässä, pohjat toisessa ja runko sekä kansilaudoitus seuraavassa kahdessa. Ainakun Youtubessa olevissa videoissa se on noin nopeaa.

Amatöörin ollessa asiassa aikaa meni enemmän kuin tuplaten. Asioita piti tehdä ja tuumailla jotta hoksasi mikä on järkevin tapa tehdä se. Niinpä koko urakkaan sai kulutettua 10 päivää, eikä se vieläkään ole valmis. Kaiteita ja käsittelyjä uupuu kuten myös portaita ja reunalautoja. Terassiin lasketut ruuvit loppuivat kesken ja uudet pitää tilata verkkokaupasta koska jotain erikoistahan tähän piti saada. Ja se erikoisuus on piiloon ruuvattu kiinnitys Kreg Deck Jigin avulla.

Tässäpä vielä Youtube-video 10 päivän urakasta. Tai niiltä osin kun kortille mahtui/kameran akussa riitti virtaa.

Ai niin, Oulussa terassi on patio. Ihan vain tiedoksi.