Saako sosiaalisessa mediassa olla epäsosiaalinen?

Paljon on tapahtunut edellisen postini jälkeen. Työpaikka on vaihtunut ja sitä kautta olen saanut paljon uusia näkökulmia siihen, mitä minä teen. Ammatillinen ylpeyteni on kasvanut siinä samalla. Samalla esiin on noussut uusia asioita, joista minun tulee olla kiinnostunut ja joita minun tulee seurata. Sosiaalinen Media ja web-teknologiat suurimpana osana.

Luonteeni on aina ollut sellainen sivusta seuraava mutta mielipiteeni tarpeen tullen ilmaiseva. Tai ainakin toivon olevani sellainen. Itsearviointi on ollut aina hankalaa minulle. Joka tapauksessa sosiaalinen media on minulle kohtalaisen haastava alue. Minusta on mukava seurata, mitä ympärilläni tapahtuu. Oli se sitten Facebookin statuspäivitykset kavereiden, tuttujen, puolituttujen ja sukulaisten tapauksessa tai Twitterin mikroblogaukset niiltä henkilöiltä, joita seuraan. Twitterin tapauksessa ehkä mielenkiintoisinta antia ovat linkit muualle. Toisaalta taas minua ei kauheasti kiinnosta tietää mistä joku on löytänyt harhailevan kanan tai miten “Special dish” on valmistunut missäkin. Tai kukan on minkäkin paikan “mayor”. Tällaisten seurauksena olen tullut hyvin itsekriittiseksi kaikennäköisiä SoMe-ilmoituksia kohtaan.

Kun on olemassa ihmisiä, jotka ilmoittavat Sosiaalisessa Mediassa suurin piirtein kaiken vatsan toimivuudesta ja ihmeellisistä paukamista kaikenlaisissa yksityisissä osissa niin onko Sosiaalisessa Mediassa sallittua olla ilmoittamatta yhtään mitään? Saako siellä vain seurata toisia? Voinko “hyväksikäyttää” muiden jakamaa informaatiota ilman syyllisyydentuntoa? Voinko olla epäsosiaalinen sosiaalisen median käyttäjä tässä tapauksessa? Ei, minä en halua ilmoittaa teille missä olen tällä hetkellä. Ei, en usko että teidän tarvitsee tietää asioita minusta. Uskon että on hyvin epäolennaista kertoa teille mitä äsken tapahtiu. Jos teitä kiinnostaa mitä minä teen niin kysykää!

Mutta eikö tuo kaikki ole sosiaalisen median tarkoitus? Kertoa kaikille (seuraajat, kaverit) mitä _minulle_ kuuluu. Miten _minun_ elämä rullaa. Jos kerran minä tiedän miten ikävästi eräällä seuraamallani web-kehittäjällä on käynyt yksityisessä elämässä ja hän on jakanut sen minulle niin eikö minun pitäisi jakaa jotain hänen tai muiden suuntaan. Kertoa muille miten minun elämässäni menee.

Tietyllä tapaa sosiaalinen media toimii kuten hyvä avoimen lähdekoodin yhteisö. Kaikki annetaan sellaisenaan siitä kiinnostuneelle. Ja koska se annetaan maksutta, siitä kiinnostuneet ihmiset antavat takaisin. Onko yksityisyys muuttumassa “open sourceksi”, avoimeksi lähteeksi, jota saa hyödyntää mutta johon pitää myös antaa takaisin?