Tommi Pääkkö ,

Elokuvan vuokraus SF Anytimesta

Vajaa kuukausi takaperin päivitimme viimein televisiomme HD-aikaan. Vanha Finluxin kuvaputkitelevisio sai siirtyä varastoon ja tilalle nostettiin Panasonic P46ST32. Pansussa on Viera Connect -palvelu, joka mahdollistaa erilaisten sovellusten käytön kaukosäätimellä. Laite tunnistaa myös usb-näppäimistön joten esimerkiksi Logitechin DiNovo Mini tai Wireless Touch voisi olla näppärä lisälaite tähän. Sinänsä harmi, etteivät televisiovalmistajat laita mukaan Boxee Box Remoten tyyppistä ohjainta, jossa olisi sekä numero että kirjainnäppäimistö.

SF Anytime ja vuokrausprosessi

Television oston yhteydessä sain peräti viisi kappaletta lahjakoodeja elokuvan vuokraukseen. Mikäpäs siinä, pitäähän tällaista palvelua kokeilla. Panasonicin SF Anytime -applikaatio vaikutti sen verran kankealta selata elokuvia, että päätin tehdä sen kannettavalla. Rekisteröinti palveluun ja leffoja selailemaan. Suosikkilistalle tarttuikin heti muutama elokuva, joita olen ajatellut katsovani.

Saapui ilta, jolloin sekä vaimon että minun aikataulu salli elokuvan katsomisen joten ei muuta kuin Pansun SF Anytime -sovellus auki ja sisään kirjautumaan. Ensimmäinen hidaste. Kaikki muut kokeilemani sovellukset suostuivat toimimaan kytkemälläni näppäimistöllä paitsi tämä kyseinen. Pieni salasananarkkari kun olen niin tottuneesti verkkokirjautumisen yhteydessä syötin yli 10 merkkiä pitkän salasanan. Erikoismerkein. Viisi minuuttia ja tuhat kaukosäätimen klikkiä myöhemmin olin kirjautunut palveluun.

Kaukosäätimellä elokuvien selaus oli hankalaa. Käyttöliittymä oli ajateltu kolmen metrin kaavan mukaan ja tekstit kuvineen olivat selkeitä sohvalta katseltaessa. Kuitenkin selaus takkusi. Onneksi olin valmiiksi napannut suosikkilistalle puolenkymmentä elokuvaa, joista pystyn nopeasti valitsemaan illan elokuvan. Mutta suosikkilista olikin tyhjä! Netissä tekemäni suosikkilista ei ollutkaan siirtynyt SF Anytimen sovellukseen Panasoniciin. Toinen hidaste. Mutta elokuva saatiin vuokrattua.

Katselukokemus

Työkaverin kanssa aikaisemmin keskustelimme näistä vuokrauspalveluista ja hän moitti omaan Samsungiaan siitä, ettei kuvanparannuspiirejä saa kytkettyä striimauspalveluiden osalta pois. Minua mietitytti sama joten säätö käyntiin ennen leffan alkua. Ja kaikki parannuspiirit oli mahdollista kytkeä pois. Loistavaa.

Elokuvana toimi Drive, joka ositta alussa oli todella tummaa katsottavaa. Säätöni striimin suhteen eivät olleet kohdallaan, sillä musta meni tukkoon ja valkoinen paloi puhki. Muutoin elokuva pyöri ok. Laatuna oli paras mahdollinen ja kuva oli jäljeltänsä ok, ehkä aavistuksen parempaa kuin maikkarin tai nelosen leffat yleensä.

Ongelmaksi muodostui nettiyhteyteni, tai ainakin näin epäilen. Se ei vain pystynyt toistamaan parhaalla laadulla nykimättä. Pitää varmistaa seuraavan leffan kohdalla nettimittarilla, paljonko tavaraa siirtyy. Jotta elokuva toistui nykimättä, jouduin pudottamaan laadun huonoimmaksi mahdolliseksi. Ironisesti tuo laatu oli nimetty "Hyvä", vaikka kuvanlaatu oli kyllä täyttä kuraa. Palikoituminen oli huomattavaa, kuva suttuista ja väliin näkyi pientä pakkausvirhettäkin. Samoin äänessä oli havaittavissa selkeä muutos parhaan ja huonoimman valinnan välillä.

Loppusanat

Suurimmat puutteet SF Anytimen palvelussa ovat tällä hetkellä sovellusten käyttökokemuksessa. Elokuvaa et voi vuokrata tietokoneella ja katsoa sen jälkeen televisiolla vaan prosessi on mentävä alusta loppuun sillä laitteella, jolla haluat katsoa elokuvan. Samoin suosikkilistat ovat laitekohtaisia vaikka tunnus on henkilökohtainen. Parhaalla laadulla katsoessani yritin välttää nykimistä aloittamalla elokuvan toistin ja pysäyttämällä sen (pause). Kuitenkin kymmenen minuutin tauko elokuvan toistossa ei vaikuttanut näkyvästi elokuvan bufferointiin. Joko palvelu ei sitä tarjoa tai televisioni ei pysty kovin paljoa materiaalia bufferoimaan sillä toisto aloitettaessa uudestaan elokuva avasi striimin uudestaan.

SF Anytime palveluna vaikutti ihan hyvältä. Elokuvavalikoima on kohtalainen, HD-laatuisten määrä voisi olla suurempi. 10 km lähemmästä Makuunista olisi hyvä syy vuokrata elokuva netistä mutta saatava laatu ei kiinnosta sijoittamaan neljää euroa elokuvaan. Todennäköisesti tulen katsomaan nuo jäljellä olevat lahjakoodit mutta sen jälkeen vuokraus tulee tapahtumaan Makuunista.

Kommentit (3)

 1. Digimoguli:
  Apr 27, 2012 at 09:51 PM

  Tuo on todella naurettavaa että leffaa ei vuokrata tietokoneella ja katsoa se sitten TV:ssä. Apple TV:ssä on yllättäen sama ongelma. Tietokoneen iTunesilla vuokrattu elokuva ei ole katseltavissa Apple TV:lla ja toisinpäin. Ehkä Youtube on ylivertaisine palvelinkapasiteetteineen opettanut liian hyvälle, että kaikki omat sisällöt on kaikkialla käytettävissä. Noinhan se tulee tietysti olla kaikilla lähitulevaisuudessa.

 2. Kimmo:
  May 24, 2012 at 12:49 PM

  Kokeilepa Headwebiä. Voi vuokrata nettiyhteydellä mistä vaan ja katsoa toisella laitteella/toisessa paikassa, katseluaikaa on 24h. Tosin eipä taida telkkareista onnistua suoraan katselu, pitää olla jokin mediatoistin tms. välissä, josta kuva siirtyy telkkariin. (Itselläni Boxee Box, jossa on HW-applikaatio.) TV-valmistajilla on omat sopparit tiettyjen palvelujen kanssa ja Headweb ei taida mahtua tähän etuoikeutettujen joukkoon. Leffoissa on suomitekstit ja nykimättä toistui ainakin meikäläisen nettiyhteydellä.

 3. tommi:
  May 24, 2012 at 01:42 PM

  Nopealla vilkaisulla HeadWebillä oli soppari LG:n kanssa, joten ei poissuljettua ole sekään mahdollisuus että Pansu sen joskus saisi.

  Tällä hetkellä rajoitteet HeadWebin käytölle ovat softassa. Pansun perässä on yksi kappale Debian-koneita hoitamassa digiboksin virkaa ja siellä silloin tällöin pyörähtää XBMC muita medioita varten. Mahtavaa olisi, jos HeadWeb tai joku muu palvelu tarjoaisi pluginin XBMC:lle, jolloin tuo televisio säilyisi tyhmänä päätteenä. Käyttökokemus XBMC:llä (vaikka vain kaukosäätimen kanssa) on monin verroin parempi ja jouhevampi kuin Pansun sovelluksilla. Tämä on puhtaasti raudan takia. Intelin i3 tarjoaa selkeästi enemmän tehoa kuin Panasonicin sisällä majaileva prosessori, mikä sitten onkaan.

  Tämän lisäksi olen poistanut omilta koneilta Flashin ja SilverLightin lähes kokonaan. Chromen oma Flash-plugin on poistetty käytöstä, mutta väliin senkin aktivoin. Leffoja vähemmän koneelta tulee katsottua, joten tämä softarajoitus ei kauheasti vaikuta valintaan.

  Sen verran nykivyyteen päivitystä, että yhden leffan onnistuneesti katsoin nykimättä. Vaimon kanssa oli tarkoitus toinen leffa viikonloppuna katsella. Nappailen vähän graaffia siitä, jotta selviää miksi edellinen leffa nyki. Saattoi olla vain huono aika.

Allowed tags: <b><i><br>Add a new comment: